Pray 4 Misr

Pray 4 Misr

SOLAT DI MANA?

Prayer Times For 6 Million Cities Worldwide
Country:

SUCIKAN HATIMU

Al-Mumtaz Johan BNM Musim ke 4, 2010

Al-Mumtaz Naib Johan FNK 2009

Al-Mumtaz: Tempat Ke-3 Ihtifal KAFA Kebangsaan 2013

Monday, February 14, 2011

SALAM MAULIDUR RASUL 1432H: Contoh Bercerita Kisah Al-Quran SR


video

Assalamualaikum dan Salam Maulidur Rasul 1432H buat semua...

Ana doakan antum berbahagia disamping keluarga tersayang, diharapkan dengan kehadiran hari ulangtahun kelahiran Baginda s.a.w. ini memberi kita semua pengajaran bahawasanya fitrah manusia pastinya mahukan kepada kebaikan dan perubahan ke arah yang lebih baik sebagaimana difitrahkan oleh Allah s.w.t.

Entri ini ana tulis sebenarnya untuk memberi pendedahan /panduan kepada guru2 jQAF mahupun GPI yang berhajat untuk mendapatkan contoh persembahan Bercerita Kisah2 Al-Quran SR MTQSS. Sudah lama ana berhasrat untuk berkongsi tetapi kesibukan membuatkan ana terlupa. Sehinggalah baru2 ini salah seorang junior ana mengutarakan dalam FB beliau yang beliau meminta contoh teks bercerita untuk keperluan MTQSS di sekolah beliau. Atas sebab itu ana kembali teringatkan hajat ana yang dah lama ana lupakan. Tambahan pula, ada beberapa orang rakan lain yang berhajat untuk mendapatkannya.

Berkenan video di atas. Murid tersebut ialah Mohd. Najmi b. Shaharudin. Beliau telah menjuarai kategori ini pada MTQSS Peringkat Kebangsaan yang diadakan di Kedah pada tahun 2007. Kebetulan sebelum ana diberi tugas mengurus pasukan nasyid sekolah, ana diberi kepercayaan untuk menguruskan bidang ini. Ana akui, menghasilkan teks yang baik bukan tugas yang mudah. Seperti teks bercerita di atas, ia memerlukan ana menghasilkan satu karangan panjang tentang apa juga perkara berkaitan Iskandar Zulkarnain, dari kelahiran hinggalah kematian beliau. Karangan ana ketika itu menjangkau hingga 8 helai.

Selesai karangan panjang barulah bermula proses pemurnian teks. Ana memang tak pandai. Jadi, di sinilah pentingnya bantuan daripada guru Bahasa Melayu. Kebetulan ibu dan bapa Najmi adalah guru BM. Dari memilih isi, dalil dan pengajaran, menyusunnya menjadi teratur, hinggalah menyelitkan sajak, syair, lagu, pantun dan lain agar teks tersebut menjadi lengkap, padat dengan isi, mudah difahami dan mampu dihayati oleh pendengar. Selain itu, timing juga perlu diambil perhatian. Jika teks yang siap dimurnikan, setelah diceritakan oleh peserta tetapi belebihi masa yang ditetapkan, teks itu terpaksa dimurnikan semula. Paling kurang setiap teks akan dimurnikan sebanyak 5 kali. Bayangkan jika ada 4 teks untuk setiap peserta. Pastinya menuntut pengorbanan dan mujahadah yang tinggi.

Bagi Najmi, pada tahun tersebut 3 teks bercerita lain telahpun beliau hafalkan. Ketika undian, ditakdirkan tajuk ini yang beliau perolehi sedangkan persediannya ketika itu untuk tajuk ini hanya 40%. Mahu tak mahu beliau teruskan juga usaha dan perjuangannya. Alhamdulillah, rezeki beliau tahun dapat, dapat johan kebangsaan. Ana tumpang bersyukur dengan kejayaan beliau.
Rasanya setakat itu sahaja yang dapat ana kongsikan. Kepada yang meninggalkan alamat email di FB, blog ini, mahupun melalui sms, ana akan emailkan teks bercerita untuk video di atas. Ana sertakan juga persembahan power point berkenaan teknik penyediaan teks bercerita buat panduan antum. Nak buat download online via blog ana tak berapa pandai. Kebetulan, kerja tengah banyak sekarang ni. Apapun, moga bermanfaat dan selamat berjaya...

Wassalam.

24 comments:

  1. Salam..
    syeikh, mohon contoh teks tersebut utk rujukan yer.
    man_hakimi06@yahoo.com
    TQVM

    ReplyDelete
  2. salam.
    ana baru je emailkan pada anta. maaf lambat reply. agak sibuk, nak online pun tak sempat. moga bermanfaat dan semoga berjaya.

    ReplyDelete
  3. ASLKM...

    ANA TERTARIK....MOHON KONGSI...ANA NK JG... EMAIL PD ANA m.amsyar@gmail.com

    syukrn moga anta terus berjaya.

    ReplyDelete
  4. salam.boleh emelkan sekali pd saya teks bercerita ni?-mysyara@gmail.com

    syukran

    ReplyDelete
  5. salam tolong bagi contoh teks bercerita ni
    syukran

    ReplyDelete
  6. salam... harap dapat tolong saya bagi contoh teks bercerita ni... syukran
    mariam_sharifah@yahoo.com

    ReplyDelete
  7. As Salam....
    saya pun mohon utk dptkan contoh teks brcerita. Hanya Allah sahaja yg dpt mmbalasnya... syukran
    e mail : fyza_72@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  8. Salam...Boleh x kirimkan pada ana, contoh teks cerita untuk panduan, email ana, saadiahmohamed73@yahoo.com

    ReplyDelete
  9. Assalamu'alaik..harap tuan dpt emelkan jg kpd saya: noorrahman@mail.com

    ReplyDelete
  10. salam. Ustaz mohon satu salinan teks cerita tersebut, emailkan salinan teks cerita mtq ini ke address email saya : s_yannie2@yahoo.com

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum, saya sangat-sangat berhajat minta tolong ustaz beri panduan @ email salinan teks bercerita mtq tahun lepas. klu boleh ada tak isi / teks cerita mtq utk tahun ini 2013. terima kasih ustaz. ini email saya : asleenalee@gmail.com

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum... Ustaz tolong e-mailkan juga kepada saya contoh teks bercerita mtq ni sebagai panduan...syukran jazilan...jazakallahukhairan kasira...

    ReplyDelete
  13. salam utz..sy nk juga isi2 cerita spt tahun2 sblmnya..mudah utk jadikan panduan dan mengarang. syukran jazlilan..wzwy229@yahoo.com

    ReplyDelete
  14. salam...ustaz...mohon share contoh teks bercerita sbgai panduan..
    ni email ana mysarah.1202@gmail.com... syukran...

    ReplyDelete
  15. salam ustaz, email saya jgak, koleksipml@yahoo.com, syukran

    ReplyDelete
  16. salam ustaz.. mohon share teks bercerita ni pada saya... fazika_89@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  17. salam ustaz.. mohon share teks bercerita ni pada saya...deqnot87@gmail.com

    ReplyDelete
  18. salam,ustaz,mohon share teks cerita ni ya kpd sy, nadhirahrusli@yahoo.com. terima kasih :)

    ReplyDelete
  19. salam ustaz..mohan share teks cerita kt ana juga..email : zuqarni@yahoo.com.
    syukran!

    ReplyDelete
  20. salam,ustaz,,mohon share teks cerita kat sy ,,email : farafisyah86@yahoo.com

    syukran

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum, ustaz mohon share teks cerita kat saya..terima kasih banyak2.. lizasemail@rocketmail.com

    ReplyDelete
  22. salam mohon share teks bercerita kisah hijrah Rasululullah ini boleh? terima kasih
    pipislam90@yahoo.com

    ReplyDelete
  23. slam..ust.. mhon emailkan ke saya juga ye..t.ksih....
    feenaz_ukm88@ymail.com

    ReplyDelete