Pray 4 Misr

Pray 4 Misr

SOLAT DI MANA?

Prayer Times For 6 Million Cities Worldwide
Country:

SUCIKAN HATIMU

Al-Mumtaz Johan BNM Musim ke 4, 2010

Al-Mumtaz Naib Johan FNK 2009

Al-Mumtaz: Tempat Ke-3 Ihtifal KAFA Kebangsaan 2013

Monday, January 31, 2011

Selamat Tahun BaruAssalamualaikum sahabat2 semua.

Ana doakan antum berbahagia dan diberkati Allah bersama keluarga tersayang. Moga sihat2 sokmo. Maklumlah, musim2 hujan begini kita mudah diuji Allah dengan demam, batuk dan selsema. Bagi ana alhamdulillah, sekeluarga sihat adanya.

Video yang ana upload di atas diambil pada 31.1.2011 (Isnin) sewaktu ana menjemput puteri sulung ana balik dari PASTI sebelum ke Seremban bagi menghadiri Mesyuarat Penyelarasan Jurulatih Utama KSSR Pendidikan Islam dan Bahasa Arab di Seremban. Selepas hampir 3 hari hujan tanpa henti, buat kali pertama sejak ana tinggal di sini, air sungai Jempol naik setinggi ini. Sebelum ini pernah juga naik tapi tidak sampai hampir mencecah jambatan mahupun melepasi jalan utama. Agak geli hati bila sudah ada antara ahli taman ana yang berkira2 untuk pindah. Memang tak salah kalau ambil langkah berjaga2, cumanya kedudukan taman ana yang memang tinggi berbanding kawasan lain agak mengurangkan kerisauan ana berkenaan perkara tersebut.

Bercerita tentang Mesyuarat Penyelarasan Jurulatih Utama KSSR Pendidikan Islam dan Bahasa Arab yang ana hadiri semalam. Mesyuarat tersebut diadakan di Balai Gadang, JPNS di Seremban. Ana ke sana bersama sahabat ana, Ustaz Hasrul (SK Pusat Juasseh). Kami tiba agak lewat. Mesyuarat yang bermula pada jam 2.30 hanya kami hadiri bermula jam 3.00 petang. Maklumlah, hujan sepanjang jalan. Lagipun kami yang paling jauh, orang lain semuanya dari sekitar Seremban. Sampai sahaja di sana, berkejar dahulu ke surau untuk solat Zuhur. Antara perkara yang dibincangkan ialah maklumbalas tentang pelaksanaan kursus KSSR untuk dibuat penambahbaikan pada masa akan datang disamping berbincangan dan perkongsian idea berkaitan pelaksanaan KSSR di sekolah. Di samping itu, maklumat2 terkini berkaitan KSSR juga dimaklumkan kepada semua Jurulatih Utama. Turut dibincangkan ialah program yang dirancang untun tahun 2011.

Suka ana panjangkan di sini beberapa perkara berkenaan Bahasa Arab dan KSSR sepertimana yang dimaklumkan semalam sebagai kepastian bagi yang tak pasti:

1. RPH boleh dihasilkan dengan menggabungkan kelas dari aras yang sama. Perbezaan hanya dilakukan pada penulisan impak. Ia perlu ditulis mengikut kelas (kerana aras murid yang berbeza)
2. Pelayaran ke laman web BPK perlulah dilakukan sekerap mungkin kerana buat masa ini banyak info2 terbaru sedang diupload, ditukar mahupun dikemaskini.
3. Ura2 penggunaan 'band' untuk Bahasa Arab (sepertimana Bahasa Inggeris). Ia hanya dilakukan apabila pekeliling turun ke sekolah. Tanpa surat pekeliling, tiada apa yang berubah.
4. Buat guru jQAF Bahasa Arab, blog lujnahbans adalah blog rujukan anda. Begitu juga jika terdapat sebarang aduan mahupun masalah (selain melalui telefon, email, sms dll)
5. Ditegaskan bahawa Panitia Bahasa Arab tak perlu diwujudkan. Bahasa Arab diletakkan di bawah Panitia Pendidikan Islam.
6. Hasil perjumpaan pihak JPNS dengan Jemaah Nazir, RPT hendaklah mengikut taqwim sekolah tempat seseorang guru itu bertugas. Menggunakan RPT guru dari sekolah lain adalah tidak menepati kehendak penyediaan RPT yang sebenar.
7. Impak perlu sentiasa ditulis dalam Buku Ringkasan Mengajar.
8. Pihak SPI JPNS menggalakkan guru jQAF/GPI agar memohon Guru Cemerlang. Ini kerana jumlah yang memohon terlalu sedikit sedangkan guru subjek lain sebaliknya.
9. Pihak SPI JPNS turut menggalakkan guru PI menyertai Pertandingan Guru Inovatif. Kriteria pemarkahan telah diupload di blog lujnahbans.

Mesyuarat telah berakhir pada jam 5.00 petang. Berpeluang juga ana berjumpa dengan sahabat2 jQAF yang dah lama tidak ana temui. Moga ukhuwah antara kita berpanjangan hingga ke akhirnya.

Untuk akhirnya, sepertimana tajuk entri ana kali ini, ana ambil kesempatan untuk ucapkan Selamat Tahun Baru kepada semua rakan berbangsa Tionghua/Cina di seluruh Malaysia terutamanya buat sahabat baik ana, Meng. Beliau ana kenali sewaktu di IPRM, perkenalan kami berterusan hingga ke hari ini. Beliau hadir di majlis perkahwinan ana, pernah juga hadir bercuti di rumah ana. Mengajar di Kuala Lumpur. Buat beliau, khas dari ana SELAMAT TAHUN BARU!!

Sekian buat kali ini. Wassalam.


No comments:

Post a Comment