Pray 4 Misr

Pray 4 Misr

SOLAT DI MANA?

Prayer Times For 6 Million Cities Worldwide
Country:

SUCIKAN HATIMU

Al-Mumtaz Johan BNM Musim ke 4, 2010

Al-Mumtaz Naib Johan FNK 2009

Al-Mumtaz: Tempat Ke-3 Ihtifal KAFA Kebangsaan 2013

Friday, March 28, 2014

FND Jempol: Langkah Najmul Mumtaz (NM) BermulaAssalamualaikum...

2 minggu berlalu selepas Festival Nasyid Daerah Jempol, di hujung Cuti Pertengahan Semester Pertama ini, barulah dapat ana coretkan sesuatu berkenaan FND pada kali ini.

Sememangnya ana akui, blog ini amat jarang ana kemaskini rentetan kekangan tugas hakiki dan tugas2 sampingan seharian. Walaubagaimanapun, inilah satu2nya asbab yang amat kuat untuk ana kembali menulis dan mengemaskini blog ini. Kalau tidak, rasanya dah lama blog ini terkubur.

Sedikit yang dapat ana kongsikan berkenaan pasukan ini dan persediaan mereka menuju FND pada kali ini.

1. Dari al-Mumtaz kepada Najmul Mumtaz (NM)
Setelah berbincang dengan jurulatih (Pn. Nazariah), kami sepakat untuk memberikan nafas baru kepada nama pasukan ini. Setelah hampir 8 tahun bertahan dengan nama al-Mumtaz, kini pasukan ini kembali pada tahun 2014 dengan nama Najmul Mumtaz. Ini dilakukan bagi mengenang jasa seorang bekas ahli al-Mumtaz (Najmi) yang saban tahun membantu al-Mumtaz dari aspek penciptaan lagu dan kejurulatihan. Kini, beliau baru sahaja tamat Tingkatan 5. Kesempatan ini, kami ambil untuk mendapatkan khidmat beliau.

2. Semuanya ahli BARU
Untuk tahun ini, semua ahli pasukan NM adalah individu yang baru sahaja dipilih. Ini bermakna, segalanya perlu bermula dari asas baik dari segi suara mahupun perkusi. Sungguhpun begitu, dengan adanya Najmi, ana berasa yakin dengan kemampuan beliau membimbing mereka. Hasilnya alhamdulillah, latihan yang beliau jalankan setakat ini mencukupi untuk meletakkan NM sebagai Juara bagi Daerah Jempol.

3. Lirik dan lagu
Seperti biasa, NM bermula dengan penghasilan lirik. Sememangnya kami amat beruntung dengan adanya bantuan dan kerjasama daripada Hj. Shaharudin. Beliau saban tahun bersama2 team pengurusan dan kejurulatihan untuk menghasilkan lirik yang baik. Dari segi lagu, Najmi adalah individu yang tak perlu dipertikaikan kemampuannya. Pengalaman mewakili NS sejak bersama kami di SKTMS sehinggalah beliau menyambung pelajaran di SBPI Jempol, amat2 membantu. 

Demikian sedikit perkongsian ana berkenaan NM di FND Jempol pada kali ini. Insya Allah, Peringkat Negeri akan diadakan pada bulan Jun di SMK Jelai, Kuala Pilah. Bagi NM, mereka dalam mood berehat sekarang. Buka sekolah nanti, latihan bakal diteruskan dengan lebih kerap dan intensif. Ana mewakili team pengurusan dan kejurulatihan NM berharap ahli2 NM akan bersedia dan memanfaatkan cuti ini untuk memperbaiki gaya pergerakan, suara dan harmoni yang telah diajar sejak sebulan yang lepas. Ini kerana masih terdapat beberapa aspek yang perlu ditambahbaik samada dari segi rentak perkusi mahupun kualiti suara bagi membawa cabaran di Peringkat Negeri nanti.

Ana ambil kesempatan ini untuk ucapakan terima kasih kepada semua pihak yang telah membantu NM mempersiapkan diri menghadapi FND Jempol pada kali ini. Antaranya ialah Cikgu Nazariah, Hj. Shaharudin, Najmi, Guru Besar Cemerlang SKTMS, warga SKTMS, ibu bapa NM seterusnya semua pihak yang membantu dan mendoakan kejayaan NM. Ana mohon sokongan dan doa anda berterusan hingga NM berjaya di peringkat tertinggi nanti.

Sekian buat waktu ini. Ana upload sekali gambar NM bersama juara bagi kategori Sekolah Menengah yang akan bersama2 mewakili daerah Jempol dalam FNN nanti. Buat tahun ini, meskipun Najmi tidak lagi bersama pasukan SBPI Jempol, beliau tetap dipanggil untuk membantu persediaan mereka.

Wassalam.

No comments:

Post a Comment