Pray 4 Misr

Pray 4 Misr

SOLAT DI MANA?

Prayer Times For 6 Million Cities Worldwide
Country:

SUCIKAN HATIMU

Al-Mumtaz Johan BNM Musim ke 4, 2010

Al-Mumtaz Naib Johan FNK 2009

Al-Mumtaz: Tempat Ke-3 Ihtifal KAFA Kebangsaan 2013

Saturday, October 10, 2009

Suka Duka Syawal 2009


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua...

Kebelakangan ini ana cenderung untuk memasukkan entri dengan mengumpulkan beberapa isu sebelum menulis. Yang pasti tuntutan tugas, ditambah dengan jemputan rumah terbuka, kenduri doa selamat dan berbagai lagi perkara membuatkan ana memilih untuk menulis sebegini. Meskipun masa yang ana ambil untuk menulis agak lama namun hadir ke sekolah pada hujung minggu menyelesaikan kekangan masa tersebut.

Suka Duka Syawal, tajuk antri ana kali ini. Ana mulakan dengan dugaan yang diterima oleh salah seorang guru di sekolah ana. Cikgu Noor Azmee yang mesra dengan panggilan Abg. Mie, mendapat kemalangan pada petang Hari Raya Pertama. Beliau yang bercadang ingin membakar sampah pada ketika itu menggunakan sedikit minyak petrol dengan harapan sampah tersebut akan selesai dibakar dengan cepat, terkejut dan 'terkesima' (ayat dia la tu) apabila api menyambar bahagian kaki beliau ketika ingin dihidupkan, mengakibatkan sebahagian kakinya terkena sambaran api tersebut. Sungguhpun pada peringkat awal kecederaan akibat sambaran api itu tidak ketara, selepas membersihkan diri beliau dapati keadaan kakinya semakin teruk dan beliau mula merasakan kesakitan dan tidak boleh berjalan. Serta merta beliau ke klinik untuk mendapatkan rawatan. Hasilnya, kecederaan itu melayakkan beliau mendapat MC sambung2 (2 hari 1 MC, beliau tidak hadir ke sekolah selama seminggu).

Pada masa yang sama, isteri beliau mengandung dan hanya menunggu masa untuk bersalin. Alhamdulillah, isteri beliau selamat melahirkan anak pada 3.10.2009 (Sabtu). Sungguhpun lahir dengan sedikit masalah (usus di luar) baby tersebut normal dan ditempatkan di wad kritikal. 4.10.2009 (Ahad), ketika menikmati jamuan selepas mengetuai bacaan Yaasin untuk murid2 SMRA Jempol yang akan menghadapi PMR, ana dapat panggilan daripada Abg. Mie. Dalam sebak beliau beritahu ana: "Dik, anak abang dah tak ada... Boleh tak datang sini?" katanya. Serta merta ana minta diri daripada YDP PIBG sekolah tersebut untuk ke Hospital Besar Kuala Pilah. Setelah urusan pelepasan jenazah, jenazah dibawa ke rumah Abg. Mie untuk diuruskan. Disebabkan waktu Maghrib telah masuk ketika itu, keputusan dibuat untuk menguruskan jenazah tersebut selepas Solat Maghrib. Selesai Solat Maghrib, jenazah diuruskan dan dikebumikan di Tanah Wakaf berdekatan.

Ana secara peribadi berserta keluarga mengharapkan agar Abg. Mie, isteri dan keluarga beliau bersabar dengan dugaan ini. Sama2 kita doakan agar roh arwah ditempatkan bersama hamba2 Allah yang beriman. Amin...

Abg. Mie dikenali sebagai seorang yang mesra dan gemar bergurau

II.

Hujung Tahun. Pastinya meriah dengan program. Begitulah lumrahnya semua sekolah di negara kita. Yang tak ada duit nak buat sukan awal tahun perlu laksanakannya hujung tahun ini, yuran dah kutip. Yang dipanggil untuk berkursus pula lain ceritanya. Nak habiskan budget la katakan... Namun, Perkhemahan Unit Beruniform, Majlis Khatam Al-Quran, Peperiksaan Akhir Semester, Hari Anugerah Kecemerlangan dan Kem Bestari Solat tidak boleh tidak mewarnai hujung tahun. Saat ini juga guru2 yang masih belum sempat habiskan silibus lantaran kekangan pelbagai urusan, program dan lain2 mencuri2 masa untuk menyudahkan silibus mereka. Tak lupa juga borang SKT yang perlu diisi, masing2 membongkar fail dan folder mencari buku program, surat dan kertas kerja bagi merekodkan penglibatan masing2 dalam program, kursus dan seminar dalam tahun ini. Pelbagai kaedah mengisi borang dilakukan, yang sampai tak muat borang pun ada. Yang lengang sahaja borangnya pun ada. "Dah ado dah namo orang yang dapek tu, tak payah la kau nak isik berio-io bona", kata salah seorang rakan ana. Terpulanglah kepada diri masing2 nak isi macam mana. Kalau dapat APC tahun depan, alhamdulillah. Kalau sebaliknya, sama2lah kita isi sampai pencen. Hehehe...

III.

7.10.2009 (Rabu), SKTMS dikunjungi oleh Pegawai dari Sektor Pendidikan Islam (SPI), JPNS. En. Zainal Arifin b. Mahsurom namanya. Beliau yang sepatutnya hadir berdua hanya berseorangan. "Yang lagi seorang tu ada urusan", katanya. Kehadiran beliau pada hari tersebut adalah untuk membuat pemantauan khas Modul Khatam Al-Quran, program j-QAF. Beliau bersama rakan2 lain telah dibahagi2kan untuk melawat sekolah2 seluruh N.Sembilan yang memulakan program j-QAF pada 2005. Ini kerana 'graduan' sulong j-QAF bakal lahir hujung tahun depan. Program j-QAF pula, amat sinonim dengan janji bekas PM (Pak Lah) yang memberi jaminan murid2 yang melalui program j-QAF di Sekolah Rendah akan Khatam Al-Quran apabila mereka tamat tahun 6 nanti. Jadi, masa yang tinggal hanya berbaki lebih kurang setahun, segala pendekatan perlu diambil bagi memastikan ianya berjaya. Lawatan En. Zainal Arifin pada hari tersebut hanya menfokuskan kepada perkara tersebut. Disamping mendapatkan data terkini tentang pencapaian semasa, beliau turut mencadangkan dan mengambil maklum tentang pendekatan yang bakal diambil untuk memastikan modul Khatam Al-Quran berjaya. Alhamdulillah, lawatan beliau berjalan lancar.

Us. Zainal Arifin (membelakang kamera) bersama sebahagian GPI j-QAF & GPI yang berkesempatan bersama beliau

IV.

Gempa Bumi!!! Bukan sahaja berlaku di Padang dan Bukit Tinggi, Indonesia tetapi turut 'mentempiaskan' gegarannya di Malaysia. Padang dan Bukit Tinggi pernah ana lawati sememangnya sabuah daerah yang cantik dan subur. Selain Lembah Klang dan kawasan sekitarnya, penduduk Janda Baik dan Bukit Tinggi di Pahang juga dapat merasai beberapa gegaran kecil. Menurut pakar, gegaran belaku akibat 'penstrukturan' batu bata bawah tanah. Apapun alasan dan sebab musababnya, perlu kita ketahui alam ini punya Penciptanya. Pencipta yang jika mahu apa juga berlaku, maka pasti perkara tersebut akan berlaku. Justeru, mari kita sama2 muhasabah diri dan mempersiapkan diri dengan bekalan sebanyaknya. Segalanya mungkin berlaku!

V.

H1N1 jarang kita dengar kebelakangan ini. Timbul pula nama baru, ana pun kurang maklumat berkenaan penyakit baru itu. Nama baru atau virus baru, ana sendiri kurang periksa. Yang pasti, jika tak kena caranya tetap membawa kepada kematian. Sesetengah orang sibuk mencari penawar dan mengkaji virus tersebut, sesetengah pula berpendapat ia akan berlalu sendiri, tak kurang juga yang bimbangkan tentang gelombang ke-2 virus tersebut. Hakikatnya samada kita sedar atau tidak, kaedah Izrael mencabut nyawa manusia juga semakin kreatif dan pelbagai. Tak macam dulu. Fikir2kan...

Sekian coretan ana kali ini. Insya allah, jika berkesempatan kita jumpa lagi dalam entri2 yang akan datang.

Wassalam.

No comments:

Post a Comment