Pray 4 Misr

Pray 4 Misr

SOLAT DI MANA?

Prayer Times For 6 Million Cities Worldwide
Country:

SUCIKAN HATIMU

Al-Mumtaz Johan BNM Musim ke 4, 2010

Al-Mumtaz Naib Johan FNK 2009

Al-Mumtaz: Tempat Ke-3 Ihtifal KAFA Kebangsaan 2013

Sunday, March 20, 2011

Mesyuarat Penataran KSSR Tahun 1

Assalamualaikum sahabat2 semua...

Ana doakan antum semua baik2 saja, bersama kerjaya dan insan2 tercinta.

Ketika ini ana sudahpun keluar dari sekolah, pulang ke rumah, bersiap untuk ke Hotel Empress Sepang, Salak Tinggi bagi menghadiri Mesyuarat Penataran Dokumen Standard Prestasi Tahun 1 Berdasarkan KSSR dari hari ini hingga Khamis nanti. Minggu lepas ana terlepas menghadiri Taklimat Kokurikulum di Seremban lantaran leka dengan persediaan sambutan Maulid Nabi di kampung ana di Jelebu. Keesokannya baru teringat. Nak buat macam mana, dah terlupa. Mintak maaf ye Us. Malik (GPK KO). Minggu ini saja, sepanjang ana bermesyuarat, barang pasti ana akan terlepas Kejohanan Olahraga sekolah ana (Khamis) dan dua mesyuarat di peringkat daerah. Satu mesyuarat JU Semaian Wahyu (Isnin) dan Mesyuarat Hakim MTQ Daerah (Rabu). Ditambah pula dengan persediaan Al-Mumtaz 3 yang masih belum cukup mantap (terima kasih Kak Naza dan Abg. Usop atas bantuan) sedangkan pertandingan peringkat daerah akan berlangsung Sabtu ini. Begitupun, komitmen bersama KPM lebih besar, jadi ana diarahkan oleh GPK 1 untuk menghadirinya.

Mesyuarat tersebut yang ana sangkakan boleh ana berulang setiap hari rupa2nya seperti kursus, siap dengan slot pada waktu malam sekali. Mahu tak mahu ana tetap perlu mempersiapkan diri dari beberapa aspek.

i. Usrati

Awal2 lagi hati ana berat mahu tinggalkan zaujah dan anak2. Maklumlah, ana jarang2 berkursus dalam tempoh yang panjang. Tambahan pula zaujah sedang dalam tempoh2 awal bergelar 'pembawa'. Dua puteri sedia ada pula sedang kaya dengan ragam dan kerenah, tak sampai hati meninggalkan mereka dalam keadaan begini (sungguhpun hakikatnya mereka tetap akan ditinggalkan satu hari nanti). Paling berat bila mengingatkan puteri sulung ana yang berkeras mahu ke sekolah (Pasti). Seminggu tak bersekolah pun sudah cukup bising bebelnya. Zaujah pula lebih selesa berada di rumah sendiri, katanya. Ana faham tapi keadaan dirinya yang agak lemah, pada ana tak mengizinkan untuk mereka tinggal bertiga sahaja di rumah.

Akhirnya setelah difikirkan dan dibincangkan bersama zaujah, kami ambil keputusan agar zaujah dan anak2 ana akan tinggal buat sementara waktu bersama atok dan wan mereka. Semalam, kebetulan ayah ana ke Rembau menghantar adik bongsu ana ke SMKA Pedas, terus ana minta mereka dijemput. Awal malam ana sendiri rasa sunyi sungguh tanpa mereka. Jam 11.30 malam zaujah pula sms, Huriyyah (puteri 2) menangis mahu balik ke rumah. Luluh hati ana, rasa macam nak jemput je tapi nak buat macam mana. Lewat jam 1.30 baru dia terlena dalam linangan air mata, kata zaujah ana.

ii. Keperluan Mesyuarat

Sepertimana yang disebutkan dalam surat panggilan mesyuarat, beberapa perkara telah ana sediakan:

1. Semua bahan berkenaan KSSR yang ana dapat sewaktu kursus di Melaka tahun lepas
2. Laptop (lapuk tapi berjasa) sekali dengan extention
3. Buku teks Bahasa Arab Tahun 1
4. Salinan buku bank dan surat panggilan mesyuarat (baru fotostat pagi tadi)

iii. Kelas Agama Petang (KAP)

3 hari ana akan tinggalkan KAP ana. Tak termasuk hari Khamis kerana berlangsungnya Kejohanan Olahraga. Semalam ana hubungi adik bongsu j-QAF sekolah ana, Us. Hafaizah. Katanya hanya boleh bantu gantikan kelas ana hari Rabu sahaja. Jadi, setelah berbincang dengan Us. Siti Mariam (guru KAP aras yang sama), kata sepakat diambil agar kelas ana dipecahkan ke 2 kelas yang lain untuk hari ini dan esok. Syukran buat Us. Siti Mariam atas bantuan.

iv. Rakan Sebilik

Pada awalnya ana cuba juga mencari sahabat2 dari NS yang sama2 dipanggil untuk menghadiri mesyuarat ini. Malangnya tak seorangpun dapat ana ketahui. Kata sahabat ana Us. Mior, kalau surat dari Lembaga Peperiksaan memang biasanya satu surat satu nama, tiada salinan peserta2 lain. Ke sana dengan 'ferrari' jugak la ana (jangan dia buat hal dah la). Untung juga terbaca dalam FB yang Us. Nazri dari Selangor turut menghadiri mesyuarat ini. Terus kami pakat untuk jumpa di sana. Rezeki ana, kursus di Melaka tahun lepas dapat sebilik dengan Us. Mior, kali ni boleh sebilik dengan Us. Nazri. Kedua2nya insan hebat dalam j-QAF mahupun KSSR di negeri masing2. Bukan itu saja, blog masing2 juga hebat dan menjadi rujukan komuniti j-QAF seluruh Malaysia. Boleh la ana menuntut dan korek ilmu sepanjang berada di sana.

v. Kerja Waktu Lapang

Semalam, hampir setengah hari ana di sekolah untuk sediakan plastik prospek siap potong, sticker dan printed design khat untuk ana buat sepanjang berada selama 4 hari di sana. Rasa rugi benar masa kalau tak buat apa2 bila free nanti. Ana pulak kaki tidur lambat, harap2 dapat siapkan semua yang ana bawa nanti. Disamping itu, sebuah buku juga ana bawa buat mengisi waktu lenguh tangan potong sticker nanti. Buku Tokoh2 Besar Gerakan Islam Dalam Sejarah, Kisah2 Inspiratif Para Pemimpin Gerakan Islam Sedunia karangan Saari Sungib menjadi pilihan dan bekalan ana kali ini.

Dengan sedikit persediaan ini, ana mohon dengan Allah agar semuanya berjalan lancar sepanjang 4 hari mendatang. Zaujah dan anak2 terjaga, mesyuarat berjalan dengan baik, KAP masih berjalan, dapat rakan sebilik yang hebat dan masa terluang dimanfaatkan sebaiknya.

Sekian buat kali ini. Nak kemas rumah sikit sebelum bersiap dan keluar menuju ke Hotel Empress Sepang. Baru kali pertama nak menjejak kaki ke sana.

Wassalam.

No comments:

Post a Comment