Pray 4 Misr

Pray 4 Misr

SOLAT DI MANA?

Prayer Times For 6 Million Cities Worldwide
Country:

SUCIKAN HATIMU

Al-Mumtaz Johan BNM Musim ke 4, 2010

Al-Mumtaz Naib Johan FNK 2009

Al-Mumtaz: Tempat Ke-3 Ihtifal KAFA Kebangsaan 2013

Sunday, May 15, 2011

Selamat Hari Guru 2011Assalamualaikum...

Lebih 2 minggu sejak entri terakhir ana sebelum ini. Hakikatnya memang sibuk dengan tugasan hakiki dah tugas2 lain di sekolah. Umum sedia maklum, menghampiri Cuti Pertengahan Tahun pastinya semua guru sibuk dengan urusan peperiksaan samada menyediakan, memeriksa mahupun merekodkannya. Bagi ana semuanya 'double'. Maklumlah, mengajar pagi dan Kelas Agama Petang sekaligus membuatkan semuanya 'double' termasuklah RPH dan 'elaun'. Hehehe...

Jika dicongak, hampir 7 tahun ana menceburkan diri dalam dunia pendidik, bersama ramai lagi rakan2 lain seluruh negara. Pastinya, banyak yang telah dipelajari. Tak kurang juga yang dicurahkan buat anak didik. Amatlah bahagia bila kembali bertemu bekas murid dalam keadaan mereka berakhlak, menutup aurat dan masih mengingati dan menegur kita, apatah lagi bersalaman (lelaki je) dan bertanya khabar.

Setiap insan pastinya dikelilingi oleh individu bergelar guru sejak mula mengenal dunia. Segenap hela nafas pastinya berkait rapat dengan ilmu pengetahuan mahupun pengalaman kurniaan Allah. Proses ini pastinya berterusan sehingga seseorang itu dijemput menghadap Allah nanti.
Di kesempatan ini, ana ingin ucapkan SELAMAT HARI GURU kepada semua insan yang pernah mencurah ilmu buat ana walaupun sekejap atau sedikit terutamanya yang mendidik ana di SKSP, SMAP, SMAAFBT, KIPSAS dan KUIM (USIM). Tak lupa juga buat bekas majikan ana di SMADATA (Us. Zamani) dan SKTMS (Hj. Sabere). Ilmu dan nasihat kalian amat ana hargai. Seterusnya buat seluruh komuniti guru terutamanya guru j-QAF di seluruh Malaysia, sekali lagi SELAMAT HARI GURU dari ana.

Harapan ana agar guru diberi ruang untuk menjadi guru sebenar, bukan disibukkan dengan tugas2 perkeranian dan lain2 tugas yang seringkali menggugat ke'manthop'an P & P yang mereka seharusnya jayakan sesempurna mungkin. Hal ini dapat dielakkan seandainya tugas2 tersebut diagihkan dan dilaksanakan secara kolektif antara guru2 dalam sesebuah sekolah. Begitu juga dengan kebajikan guru. Jangan sampai guru merasa diri mereka tidak dihargai. Pengorbanan mereka amat mahal 'harga'nya. (Pesanan ini khas ana tujukan buat pentadbir2 sekolah seluruh Malaysia).

Untuk akhirnya ana mohon pada Allah agar senantiasa kurniakan ana kegigihan dan keazaman berterusan agar ana menjadi seorang guru yang baik dan bertanggungjawab. Ana hanya insan biasa, kadang2 terlebih terkurang juga antara tugas dan keluarga. Untuk itu, ana juga ambil kesempatan ini untuk ucapkan terima kasih kepada isteri tersayang, Aminorah Mohamed kerana bersabar dan memahami dunia perguruan yang ana lalui sekarang.

Sekian buat kali ini. Semoga bertemu lagi di entri2 yang akan datang (entah bila la agaknya).

Wassalam.

No comments:

Post a Comment