Pray 4 Misr

Pray 4 Misr

SOLAT DI MANA?

Prayer Times For 6 Million Cities Worldwide
Country:

SUCIKAN HATIMU

Al-Mumtaz Johan BNM Musim ke 4, 2010

Al-Mumtaz Naib Johan FNK 2009

Al-Mumtaz: Tempat Ke-3 Ihtifal KAFA Kebangsaan 2013

Saturday, June 18, 2011

Kursus Induksi KSSR dan (SP) PBS Tahun 2, 2012Assalamualaikum...

Baru semalam ana sampai ke rumah setelah 5 hari berada di Hotel Seri Cempaka Service Suites bermula 13.6.2011 bagi menghadiri Kursus Induksi KSSR dan SP Tahun 2, 2012. Alhamdulillah, ana rasa amat beruntung kerana terpilih untuk menjadi antara guru2 j-QAF yang terlibat untuk mendengar dan memahami tentang KSSR dan SP untuk pelaksanaan bagi Tahun 2 tahun depan. Ini kerana pada tahun lepas ana juga antara yang dipilih untuk menghadiri kursus dan taklimat berkenaan kedua2 perkara di atas. Pastinya maklumat yang ana terima baik untuk tahun 1 mahupun tahun 2 menambahkan lagi pemahaman ana. Bezanya ialah, pada tahun lepas penerangan tentang KSSR dibuat oleh BPK manakala tentang SP dibuat oleh Lembaga Peperiksaan (LP) secara berasingan. Bagi tahun ini pula kedua2nya dijalankan serentak. Oleh sebab itu, kursus yang ana hadiri tempoh hari memakan masa 5 hari mulai hari Isnin hingga Jumaat. Ana bersama 5 orang guru Bahasa Arab dari NS mewakili daerah masing2 dipilih menghadiri kursus pada kali ini.

Seperti yang telah ana sebut dalam entri ana sebelum, kursus kali ini menggabungkan semua pihak yang terlibat dalam penyediaan, pelaksanaan mahupun pemantauan KSSR dan SP. Antaranya ialah BPK sendiri, LP, JNJK (Jemaah Nazir dan Jaminan Kualiti), BTP dan IPG. Masing2 diberi slot khas untuk diberi penerangan kepada peserta kursus yang sekaligus diberi Watikah Pelantikan bagi menyebarluaskan KSSR dan SP untuk Tahun 2 nanti.

Kursus kali ini menggabungkan perluasan KSSR dan SP bagi matapelajaran Bahasa Arab, Pendidikan Islam dan Pendidikan Moral. Bagi taklimat umum kami semua diberi penerangan di dewan kuliah yang besar manakala bagi taklimat khusus untuk subjek masing2, kami dipecahkan kepada 3 bahagian. Setiap taklimat umum akan diikuti oleh sesi bengkel. Pada waktu ini setiap peserta kursus diberi maklumat dan 'dikerah' berbincang, berlakon, membentang dan menjalankan simulasi pelaksanaan KSSR dan SP. Moga segala yang kami ikuti dan alami dapat kami sampaikan juga dengan baik dalam kursus di peringkat negeri mahupun daerah masing2 nanti.

Majlis penutup pada hari Jumaat turut dihadiri oleh Ketua Sektor yang baru, Us. Idrus b. Hj. Abd. Rahman. Kemesraan antara beliau dengan peserta diperhatikan amat mesra dengan ucapan penutup yang 'simple', mudah difahami dan diselangseli dengan kisah pengalaman beliau, nasihat dan seloroh yang bersahaja. Ditambah pula dengan acara penyerahan Watikah Pelantikan kepada semua peserta. Sambil bergambar, beliau kerap kali berseloroh dan bergurau dengan setiap peserta yang naik ke pentas. Suasana mesra amat jelas terjalin. Selesai Majlis Penutup, imej dan identiti serta perawakan beliau menjadi bualan ramai terutamanya bagi guru2 yang tak pernah bersua muka dengan beliau. "Alangkah baiknya jika semua pegawai2 di PPD, JPN mahupun KPM seperti beliau", gumam hati masing2.

Segala maklumat dan panduan pelaksanaan telahpun dibawa pulang oleh semua peserta yang sekaligus dilantik sebagai JU di daerah masing2. Terpulang kepada JPN dan PPD untuk menetapkan tarikh bagi kursus penyebarannya nanti. Begitupun, perbincangan berkenaan pelaksanaannya amat diharapkan buat masa ini.

Buat kali ini, beberapa perkara ingin ana sebutkan merangkumi kedua2 perkara samada KSSR mahupun SP:

1. Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR) Tahun 2

Pastinya DSK tahun 2 berbeza dengan DSK bagi tahun 1. Begitupun dari segi pelaksanaannya, tiada apa yang berbeza. Setiap guru akan dibekalkan dengan Dokumen Standard Kurikulum (DSK) tahun 2 yang merangkumi strategi pengajaran meliputi 4 kemahiran, Penggunaan Buku Teks Tahun 2 & 5, HSP Tahun 5 serta penambahbaikan pelaksanaan P&P di sekolah termasuklah Lughatul Fasli, Seni Bahasa, Modul Transisi dan Elemen Nilai Tambah.

2. Standard Prestasi (SP)

Jika pada tahun lepas peserta didedahkan dengan DSP tahun 1, pastinya peserta tahun ini didedahkan dengan DSP bagi tahun 2 pula. Disamping itu, mereka turut dibekalkan dengan Contoh Instrumen untuk membantu guru2 melaksanakannya di dalam P&P termasuk penerangan umum berkaitan PBS, Konsep SP dan Penjaminan Kualiti.

Segalanya akan didedahkan kepada wakil guru Bahasa Arab yang mengajar Tahun 2 di setiap sekolah di seluruh NS nanti. Secara kesimpulannya boleh ana simpulkan di sini.

[Guru sememangnya/mesti/wajib mengajar menggunakan/berpandukan DSK. Dalam pelaksanaan P&P, guru tentunya membuat penilaian bagi mendapatkan maklumat tentang sejauh mana murid2 menguasai P&P pada pertemuan itu. Selepas P&P berakhir barulah guru merujuk kepada DSP untuk merekodkan penguasaan murid. Paling penting, elakkan mengajar berpandukan DSP].

Sekian buat kali ini. Buat guru2 yang mengajar tahun 1, teruskan pengajaran anda berpandukan DSK, selesai P&P, buat pentaksiran berpandukan DSP. Bagi yang mengajar tahun 2 pula, nantikan perluasan pada tarikh yang akan dimaklumkan nanti.

Wassalam.

No comments:

Post a Comment