Pray 4 Misr

Pray 4 Misr

SOLAT DI MANA?

Prayer Times For 6 Million Cities Worldwide
Country:

SUCIKAN HATIMU

Al-Mumtaz Johan BNM Musim ke 4, 2010

Al-Mumtaz Naib Johan FNK 2009

Al-Mumtaz: Tempat Ke-3 Ihtifal KAFA Kebangsaan 2013

Sunday, July 17, 2011

Mesy. Penyelarasan KSSR & PBS Tahun 2Assalamualaikum sahabat2 semua...

Ana doakan antum ceria, gembira dan sentiasa diberkati Allah bersama insan tersayang.

Lama benar ana tak menulis. Bukan tiada apa2 yang nak dikongsikan tapi entahlah, masih melazimi diri dengan tugas sehari2 dengan tambahan beberapa tugasan lain. Begitupun, bila menyentuh bab tanggujawab ana sebagai JU KSSR & PBS Bahasa Arab ana gagahkan juga menulis. Harap sedikit sebanyak memberikan maklumat terkini berkenaan KSSR & PBS terutamanya buat guru2 Bahasa Arab daerah Jempol khasnya dan seluruh NS & Malaysia amnya.

Jumaat lepas (15.07.2011), satu mesyuarat antara JPNS dengan JU2 KSSR & PBS Tahun 2 telah diadakan di PKG Ampangan. Ustaz Shahrir telah mempengerusikan mesyuarat tersebut. Hadir bersama Ustaz Ghazali untuk membantu. Mesyuarat bertujuan menyelaraskan tindakan dan berbincang tentang kursus perluasan yang bakal diadakan nanti. Ana yang bertolak dari Bahau selepas Solat Jumaat tiba agak lewat berbanding rakan2 JU lain yang tinggal di sekitar Seremban. Mujur juga mesyuarat belum bermula, mereka ambil sedikit masa untuk berbual2 tentang pelbagai perkara.

Sebaik mesyuarat dimulakan, selepas aluan, Ustaz Shahrir terlebih dahulu memaklumkan kepada kami, JU2 yang hadir berkenaan laporan umum bagi pemantauan KSSR yang telah dilakukan di beberapa buah SK terpilih di NS bersama dengan pegawai2 dari BPK. Mengejutkan apabila hasil pemantauan mendapati (secara umum) KSSR Bahasa Arab di NS 'gagal' dilaksanakan menurut kehendak BPK. Ini berikutan prestasi beberapa orang guru yang dipantau amat mengecewakan.

Masih terdapat guru yang mengajar mengikut cara lama tanpa ada apa2 penambahbaikan dan pembaharuan. KSSR seharusnya berpusatkan murid, guru hanya berperanan sebagai fasilitator. Suasana pembelajaran pula sepatutnya lebih menarik dan menarik minat murid dengan kebebasan yang diberikan kepada guru untuk mencurahkan kreativiti yang ada dalam diri guru bagi mengaplikasikannya dalam P&P. Begitu juga dengan ABM, sewajarnya dimaksimakan dengan aplikasi TMK, termasuk menyelitkan ENT yang lain. Begitupun, pihak JPNS sendiri tidak menyalahkan mana2 pihak dalam hal ini. Segala kekurangan diterima dengan positif dan diharap KSSR & PBS Tahun 2 akan lebih berkesan dan berjaya.

Antara maklumat yang dapat ana kongsikan berkenaan Kursus KSSR & PBS yang akan diadakan nanti ialah:

1. Kursus akan diadakan pada bulan September (lepas raya).
2. Kursus akan berjalan selama 5 hari (Isnin hingga Jumaat) tanpa bermalam.
3. Guru perlu hadir penuh (kecuali kecemasan) selama 5 hari.
4. Guru perlu mengutamakan kurikulum (core) berbanding kokurikulum (sampingan).
5. Guru akan diberikan 'duit minyak' sebanyak Rm30 tiap seorang tanpa claim.
6. Tarikh pelaksanaan (jika tiada perubahan) adalah seperti berikut:
  • 19-23.09.2011 Daerah Port Dickson [PPD Port Dickson, Lukut]
  • 26-30.09.2011 Daerah Seremban [SM Teknik Ampangan]
  • 26-30.09.2011 Daerah Rembau [PKG Kota]
  • 10-14.09.2011 Daerah Tampin [Darul Falah, Tampin]
  • 10-14.09.2011 Daerah Jempol Jelebu [SK Petasih Berasrama]
  • 03-07.10.2011 Daerah K. Pilah [SK Pelangai]
Kursus kali ini diadakan selama 5 hari bagi menjamin pemahaman dan ke'hadham'an guru2 berkenaan pelaksanaan KSSR & PBS. Tambahan pula, kursus kali ini berbeza dengan tahun lepas kerana pada tahun lepas kursus untuk KSSR dan PBS diasingkan. Kali ini ia disekalikan. Ini amat penting untuk guru2 memahami aliran P&P bermula daripada penyediaan RPH hinggalah kepada pentaksiran.

Selain KSSR dan PBS Tahun 2, turut akan didedahkan nanti ialah HSP dan Buku Teks Tahun 5 yang baru, DSK dan DSP Tahun 2 berserta Buku Teks Tahun 2 yang baru, Lughatul Fasli, Seni Bahasa dan beberapa slot bengkel bagi memastikan guru2 mampu mengaplikasikan KSSR & PBS Tahun 2 dengan baik.

Ana amat mengharapkan kerjasama daripada guru2 yang akan diarahkan hadir nanti. Sekiranya terdapat sebarang masalah, silalah bertanya kepada JU2 yang telah diamanahkan. Kejayaan KSSR & PBS terletak di tangan antum semua. Moga usaha antum dibalas dengan ganjaran kebajikan oleh Allah Taala.

Wassalam.

No comments:

Post a Comment