Pray 4 Misr

Pray 4 Misr

SOLAT DI MANA?

Prayer Times For 6 Million Cities Worldwide
Country:

SUCIKAN HATIMU

Al-Mumtaz Johan BNM Musim ke 4, 2010

Al-Mumtaz Naib Johan FNK 2009

Al-Mumtaz: Tempat Ke-3 Ihtifal KAFA Kebangsaan 2013

Tuesday, November 12, 2013

Travellog IKK 13 [101113]: Kenangan TerindahAssalamualaikum semua...

Mungkin ada yang ternanti2kan entri terakhir Travellog IKK 13 kali ini. Alhamdulillah, 3 hari 2 malam berada di sana dirasakan terlalu singkat. Almaklum la, dengan jadual yang penuh dan debaran menantikan keputusan Ihtifal membuatkan segalanya berlalu dengan pantas.

Dua catatan/entri yang ana tulis sebelum ini ana hasilkan di UUM. Malangnya, entri ketiga ini gagal ana sudahkan mengikut masanya. Pulang ke NS, tiba di SKTMS jam 4.30 pagi hari Isnin. Ana sendiri mohon lewat ke sekolah hari tu daripada PK 1. Sebelah petang ke Melaka pula bagi memenuhi jemputan murid2 tahun 6. Mereka buat jamuan makan di Muara Sungai Duyong, Melaka.

Oklah, bercerita tentang hari terakhir team nasyid SKTMS ke Ihtifal KAFA Kebangsaan 2013. Hari tersebut bermula awal. Begitupun, masing2 tak terjaga untuk Subuh berjamaah awal waktu pagi tu. Jam 6.30 pagi baru ke masjid untuk solat Subuh berjamaah bersama. Kami diminta bersedia seawal jam 7.00 pagi untuk bersarapan dan terus masuk ke Dewan Utama untuk Majlis Perasmian Penutup. Walaubagaimanapun, salah satu bilik al-Mumtaz kehilangan kunci pada malam sebelumya. Jadi, mereka bertiga menumpang di 3 bilik lain. Selepas Subuh, mereka cuba cari kunci dalam bas tapi bas masih berkunci. Hampir jam 7 pagi barulah bas dibuka dan kunci berjaya dijumpai. Pada masa yang sama sebahagian peserta sudahpun turun dari bilik bersama barangan kerana selepas Majlis Perasmian Penutup, kontonjen NS akan terus bergerak keluar dari UUM.


Meskipun bertolak agak lewat dari penginapan ke Dewan Utama, majlis masih belum bermula. Kami mengambil sarapan pagi terlebih dahulu sebelum terus masuk ke Dewan Utama. Agak lama juga menunggu sebelum Majlis Perasmian Penutup dimulakan. Majlis yang sepatutnya dihadiri oleh MB Kedah berlangsung tanpa beliau. Beliau digantikan oleh seorang Exco lain. 


Debaran berterusan. Ana dan Cikgu Nazariah tidak meletakkan harapan terlalu tinggi. Cukuplah sekadar mendapat tempat dalam Ihtifal kali ini. Kalau keputusannya lebih baik, itu adalah bonus buat kami. Akhirnya keputusan diumumkan oleh Pengerusi Jemaah Hakim. Al-Mumtaz telah berjaya mendapat tempat ke-3 di belakang pasukan Selangor di tempat ke-2 dan Pahang di tempat pertama. Bagi al-Mumtazah pula, hanya mendapat saguhati. Kategori lain juga NS hanya mendapat saguhati. Al-Mumtaz menerima hadiah berupa wang tunai RM1000, cenderahati dan sijil manakala al-Mumtazah pula membawa pulang wang tunai RM500, cenderahati dan sijil.

Alhamdulillah, sekurang2 nya target ana dan Cikgu Nazariah tercapai. Begitu juga dengan target JHEAINS. Begitupun, masih ada ruang untuk penambahbaikan tetapi sayangnya ini adalah penyertaan terakhir al-Mumtaz (bagi batch ini) kerana mereka sudahpun berada di tahun 6. Ini bermakna, tahun hadapan al-Mumtaz akan kembali dengan muka2 baru. Insya Allah, kalau tak silap ana murid tahun 3 (tahun depan tahun 4) sudahpun disenarai pendekkan untuk diserap masuk ke dalam pasukan al-Mumtaz bagi tahun hadapan. 

Usai majlis Perasmian Penutup, kami semua menikmati jamuan makan tengah hari, kemudian terus menaiki bas untuk ke Padang Besar, Perlis. Aktiviti shopping berakhir jam 4.30 petang, seterusnya dari Padang Besar kami terus pulang ke NS.


Alhamdulillah, selain berpeluang mencari pengalaman di IKK pada kali ini, ana juga berkesempatan bertemu dengan sahabat2 yang turut terlibat samada sebagai urusetia, jurulatih mahupun guru pengiring seperti ana. Selain rakan2 jurulatih yang biasa ana temui di Festival Nasyid seperti Akhi Najmi dari Terengganu, kali ini ana ditakdirkan bertemu dengan sahabat seU dengan ana di USIM (dulunya KUIM) yang sejak meninggalkan USIM tidak pernah bersua muka hampir 10 tahun. Pertama, Akhi Bahran yang kini mengajar di Sarawak dan Akhi Tarmizi yang kini berkhidmat dengan JAKIM. Moga tautan ukhuwah ini diredhai dan diberkati Allah.Sebelum ana mengakhiri entri pada kali ini, tidak lengkap rasanya jika ana tidak rakamkan ucapan terima kasih kepada pihak2 yang sama2 membantu ke arah kejayaan yang dikecapi pada kali ini. Dari segi sokongan moral, ingin ana ucapkan setinggi penghargaan kepada:
1. Guru Besar, staf & seluruh warga SKTMS (termasuk Cikgu Nazariah)
2. YDP PIBG, En. Sabar
3. Us. Fauzar, PPDJJ
4. Ustazah Farihan & team JHEAINS
5. Akhi Khalilullah PAID (syukran bagi ana guna WIFI n bantu ana uruskan al-Mumtaz)
6. Ibu bapa al-Mumtaz dan Al-Mumtazah
7. Ahli keluarga (Udo, Najmi, zaujah, anak2, mak n abah)

Dari segi bantuan mahupun sumbangan kewangan, perlu juga ana ucapkan jutaan terima kasih kepada:
1. Dato' Hj. Salim
2. Hj. Shaharuddin
3. Hj. Zamri
4. Ukhti Farha
5. Pertubuhan Kebajikan Ar-Raudhah Jempol NS
6. Bank Rakyat Bahau
7. Hj. Wahab TAKAFUL IKHLAS
8. Ketua Kampung Bkt. Laka
9. KAP SKTMS
10. PIBG SKTMS
11. Abg. Madi Petronas
12. Helmizah Trading
13. Hj. Said
14. Kak Anum
15. Penjaga al-Mumtaz & al-Mumtazah

Mungkin terdapat penyumbang yang ana tak sempat sebutkan di sini. Walaubagaimanapun, ana doakan antum semua dimurahkan rezeki dan dikurniakan keberkatan umur oleh Allah Taala.

Terdetik juga di hati ana untuk cuba mencari dana bagi mewujudkan sebuah studio latihan di SKTMS. Alhamdulillah, Guru Besar menyokong usaha tersebut. Insya Allah, dalam masa terdekat ana akan cuba siapkan kertas kerja bagi tujuan tersebut. Siap kertas kerja, bolehlah usaha cari peruntukan pula. Berdasarkan trek rekod al-Mumtaz dan kesungguhan jurulatih, ana rasa wajar untuk diwujudkan studio latihan tersebut. Ini bagi meningkatkan kualiti pasukan nasyid yang bakal dibentuk samada dari segi suara mahupun persembahan. Disamping itu, wujudnya sebuah studio latihan juga akan membantu mengurangkan gangguan kepada PDP semasa latihan dijalankan nanti.

Doakan usaha ini membuahkan hasil. Sekian saja Travellog IKK 13 buat kali ini. Bagi entri travellog IKK 13, ini adalah entri penutup dan terakhir. Sebanyak 3 entri ana hasilkan sepanjang IKK 13 ini. Alhamdulillah, terima kasih sekali lagi kepada semua pihak yang membantu ana mahupun team nasyid SKTMS.

Jumpa lagi dalam travellog yang lain.

Wassalam.

No comments:

Post a Comment