Pray 4 Misr

Pray 4 Misr

SOLAT DI MANA?

Prayer Times For 6 Million Cities Worldwide
Country:

SUCIKAN HATIMU

Al-Mumtaz Johan BNM Musim ke 4, 2010

Al-Mumtaz Naib Johan FNK 2009

Al-Mumtaz: Tempat Ke-3 Ihtifal KAFA Kebangsaan 2013

Monday, November 9, 2009

Renungan: Jin & Iblis

Oleh Ustaz Hj. Ismail Kamus. Untuk pengetahuan dan iktibar kita bersama.

1) Jin berasal dari Jan (Bapak Jin) dan gelarannya Azazil. Dicipta dari api (biru) dan telah beramal puluh ribu tahun lamanya.

2) Apabila Allah s.w.t. memerintahkannya supaya tunduk menghormati Nabi Adam, mereka telah ingkar. Allah s.w.t. melaknat dan memerintahkannya turun ke bumi. Jin terbahagi kepada dua iaitu Jin Islam dan Syaitan.

3) Jin Islam pula terbahagi kepada dua iaitu Jin Islam (Soleh) dan Jin Tidak Islam (Tidak Soleh). Syaitan yang turun kesemuanya jahat (tidak Islam).

4) Makanannya dari Api (asap). Itu sebab orang-orang Melayu dilarang mengunakan kemenyan kerana Jin paling suka dengan asap yang busuk. Tetapi orang-orang Melayu ini degil, suka sangat dengan asap kemenyan. Beliau menambah, ”Orang-orang yang suka hisap rokok itu, adik-beradik jin lah tuu”.

5) Tempat tinggal Jin di awan, sungai, hutan, lombong, laut, tempat-tempat tinggi (KLCC), tandas dan kubur.

6) Beliau menasihat apabila ingin buang air di perjalanan (contohnya tepi jalan raya), perlu baca (سلام على سليمن في العلمين). Mengikut sirahnya jin sangat takut dengan Nabi Sulaiman. Orang-orang Melayu suka sangat membaca ucapan, "Ampun Datuk, anak cucu tumpang lalu". Masa bila pulak jin dapat pangkat datuk, dan masa bila pula kita jadi cucu cicit jin?

7) Jin tidak mengetahui akan alam ghaib, itu sebab jika ada dukun atau bomoh yang mendakwa tahu menilik-nilik nasib, pembohong!. Sirahnya apabila Nabi Sulaiman memerintahkan jin untuk membina istananya, sehingga Nabi Sulaiman meninggal pun jin tidak perasan/tak tahu. Ketika itu Nabi Sulaiman duduk di kerusinya dengan tongkat kayu. Jin tekun membuat kerja di hadapannya. Sehingga anai-anai memakan tongkatnya dan tongkat tersebut reput dan jatuh serta Nabi Sulaiman pun jatuh, maka barulah tahu oleh jin bahawa Nabi Sulaiman telah mangkat.

8) Manusia juga dilarang membuang air di lombong-lombong yang airnya tenang, terutama di waktu tengah malam. Jin suka mandi di situ, waktu itu. Di larang juga buang air di lubang-lubang (tanah).

9) Rumah-rumah yang lama tidak berpenghuni atau rumah yang baru siap belum duduk lagi, jin suka tinggal di situ. Sebelum duduk rumah baru, di galakkan membaca surah Al-Baqarah sehingga habis. Jin lari selama 3 hari. Tidak perlu tepung tawar lagi, orang Melayu suka sangat menepung tawar.

10) Jika budak menangis tengah-tengah malam, azankan 7 - 10 kali, jika tidak bacakan ayat Kursi dengan cara 9 kali henti (tekniknya). Insya Allah, mudah mudahan dipelihara oleh Allah s.w.t.

Sekian, Wassalam.

No comments:

Post a Comment